Ta av dig skorna, människa!

Sverige är ett av de länder som säger blankt nej till skor inomhus – om det inte gäller företag och arbetsplatser, men hemma hos folk kommer skorna inte längre än till farstun och knappt det. Anledningen – det drar in smuts, repar fina golv och anses som oartigt beteende i allmänhet. För en utlänning kan detta vara mycket svårt att förstå då man i många andra länder går in med skor hej vilt, precis som man behagar.

Ta med dig inneskor

Om du är bjuden på en fest och har en outfit som du inte gärna vill förstöra med fel skor, kan du ta med dig skor att ha på dig inomhus. Se bara till att de är ordentligt rengjorda eller aldrig har burits utomhus förut. Förr var det vanligt att man tog med sig skor att byta till inomhus, men många har blivit för lata idag. Det är dock särskilt smart om du är kvinna och vill bära högklackat natten igenom. Att gå i snöyra och ishalka till en fest i stilettklackar kan vara svårt. Gå därför till festen i stövlar eller sneakers och byt om på plats. Ett par pumps tar inte stor plats och kan till och med rymmas i handväskan.

Repa inte parketten

Det du emellertid bör tänka på om du tar med dig inneskor är att fråga värden eller värdinnan om det är okej att bära högklackat inomhus. Många personer har lagt ner pengar och underhåll på sina golv och vill hålla dem så fina det går under så lång tid som möjligt. Om de säger nej till höga klackar måste du acceptera detta. Då kan du bära platta mules eller sandaler istället vilket är väldigt trendigt just nu.

Skoskydd

I en del inrättningar är det kutym att bära skoskydd när du går in. Dessa inrättningar brukar främst vara sjukhus, vårdcentraler, tandläkarpraktiker eller andra ställen där det är extra viktigt att hålla rent för att slippa bakteriespridning. Ofta ligger skoskydden i någon låda vid entrén och ibland brukar inrättningen även sätta upp en skylt som ombeder alla att ta på sig skoskydd under tiden man är på besök. Respektera denna regel om den finns – det kan annars orsaka smittspridning och smuts i operationssalar och dylikt.

Ta inte av dig skorna, människa!

I andra länder kan det vara oartigt att ta av sig skorna. Det kan anses oartigt eftersom folk kanske inte vill att du stannar en längre stund hos dem, eller så vill man helt enkelt att du ska känna dig bekväm i din outfit. Att ta av sig skorna är en svensk sed men utomlands kan skoavtagandet vara rent olämpligt. Om du är osäker – ge värdinnan en hint om att du tänker ta av dig skorna eller fråga snällt om du ska göra det. Då får du oftast ett ärligt svar direkt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *