Hugo Boss i historia i korthet

Frågan är om inte tyska Hugo Boss står för en av de mest anmärkningsvärda varumärkestvättarna någonsin. Märket som bär samma namn som designern som formgav uniformerna åt den nazistiska paramilitära organisationen SS, har under flera decennier varit ett av världens mest trendriktiga och samtidigt tidlösa märken. Hugo Boss har idag en produktlinje som består av skor, herr- och dammode, ytterkläder och underkläder.

Klädmärket grundades på 20-talet

Hugo Boss grundades år 1924 av kläddesignern med samma namn. Det var under nazismens frammarsch under 30-talet som företaget började tillverka uniformer för Hitler Jugend och Waffen-SS. Det var en bra affär för företaget som såg sina förtjänster stiga under hela decenniet. Att nazisterna fanns bland företagets bästa kunder var inte någon slump.

Boss själv menade efter krigsslutet att hans motiv för att vara med i nazistpartiet endast var kapitalistiska – det gav ju hans klädmärke en enorm skjuts framåt. Men forskare menar att det är alldeles uppenbart att han var en övertygad nazist ända till slutet. Lika anmärkningsvärt är det att många av uniformerna syddes av franska och polska krigsfångar. Det här var någonting som uppmärksammades så sent som år 1999 då amerikanska jurister stämde klädföretaget för dess användande av tvingad arbetskraft under kriget.

Efterkrigstiden – ett klädmärke i renässans

Det var efter kriget som Hugo Boss, företaget, började resan mot att bli ett etablerat klädföretag utan fascistiska konnotationer. I samband med krigsslutet belades Hugo, personen, med näringsförbud vilket ledde till att hans svåger tog över som chef över modeföretaget. Fram till början av 1950-talet tillverkade man mestadels arbetsuniformer. År 1950 fick de dock in en beställning för herrkostymer vilket var det första steget mot att bli ett av världens mest träffsäkra modeföretag. Utvecklingen fortsatte under 60- och 70-talen med ett flertal sponsoravtal, framför allt av idrottsmän inom motorsporten. Avtal som ytterligare höjde företagets profil.

Danska skomärket Ecco skor har definitivt inga samarbeten med fascistiska organisationer i sin historia. De har tillverkat stilrena och moderiktiga skor för trendkänsliga människor sedan år 1963. Hos Footway.se hittar du ett av Sveriges största sortiment av märket vars sortiment inkluderar lågskor, sneakers, kängor och boots, sandaler, stövlar och klackskor. Det betyder inget mindre än att de har ett par skor som passar just dig, oavsett vart du befinner dig i livet.

Hugo Boss idag

Hugo Boss har dock inte lyckats hålla sig fria från kontroverser. Så sent som år 2018 avslöjades det att märkets arbetare vid en fabrik i Indien hölls fångna mot sin vilja. Det ska dock sägas att det var den tyska klädfirman själv som uppmärksammade förhållandena och började jobba på att förändra dem. Och man försöker också visa att man är ett klädföretag med framåtanda. Det var till exempel inte så längesedan företaget beslutade sig för att sluta använda päls som material i sina kollektioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *