Nej till päls

Med den tid vi människor spenderar på internet och vid tv:n så blir vi allt mer medvetna om saker. Det är inte mycket som frångår oss längre.

Vi har blivit mer informerade om verkligheten inom djur-industrin, och pälsindustrin. Vi vet hur djuren som vi äter och/eller klär oss med har det innan de blir mat eller kläder.

En del väljer att blunda för att slippa se sanningen, medans en del av oss anser att det är vår plikt att veta vad vi äter och bär (dvs läsa på och se filmer om hur det egentligen går till), och med den kunskapen välja hur vi vill göra fortsättningsvis.

Bör man som människa inte bry sig om vad man bär och förtär? Kallas inte det ansvar?

Man kan se förnekandet av verkligheten på flera sätt. Man kan förstå att sanningen kan vara jobbig, och att man därför inte vill plåga sig själv med den. Men är inte det egoistiskt tänkt?- ”Jag vill inte bli plågad med sanningen, men djuren struntar jag i.”

Nej det håller inte! Tar man reda på hur verkligheten ser ut och sedan känner att man ska ha sin dunjacka, angoratröja eller köttbit ändå? Ja men då är du i alla fall medveten om verkligheten och gjort ditt val därefter. Då kan du stå för ditt beslut.

Mildare fakta

Då alla ska kunna läsa detta så undviks närmare detaljer här nedan.

Angorapäls, rävpäls, minkpäls och så vidare är päls från levande djur. De är tvingade att leva sina liv under fruktansvärda förhållanden för att du ska få din pälsjacka eller krage och inte nöjer dig med päls framtaget utan djur… Glöm inte heller dunjackorna.

De är levande varelser med känsel precis som vi. Tänk dig att vara exempelvis en mink som spenderar hela sitt korta liv i en gallerbur som är 30 × 80 cm stor och 45 cm hög. Alltså verkligen bara galler utan någon bekväm plats att ligga eller stå på.

I dessa förhållanden uppkommer lätt sår, och med alla bakterier och galler fullt av avföring kan det fort urarta till infektioner och annan problematik. Hemskt blir hemskare med andra ord.

Hjälper människorna minken? Nej, för minken ska ju bara bli en pälsjacka.

Vilket fruktansvärt liv.

Människor sätter oskyldiga djur i förhållanden som det skulle bli livstids fängelse för, om det vore en människa istället. Sjukt att det kan vara skillnad på liv.

Syntetmaterial

  • Thinsulate
  • Polarguard
  • Qualofill
  • Fiberfill

Till foder och andra plagg – polyester eller bomull. Syntetmaterial håller dessutom till skillnad från dun sin isolerande egenskap vid tvätt. Tro det eller ej, men även märken som ilse jacobsen har vissa djurfria plagg och skor.

Kommer du bära kläder som värmer dig och är snälla för djuren eller kommer du värma dig på andras bekostnad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *