Michael Kors

Klädmärket Michael Kors, förkortat MK, grundades av kläddesignern Michael Kors 1981. Det är ett amerikanskt företag som skapar lyxartiklar inom klockor, handväskor, skor, accessoarer och kläder. Huvudkontoret ligger i New York, USA med John D. Idol som VD och Michael Kors som konstnärlig ledare och ansvarig för märkets image. MK har butiker över hela världen och över 12 000 anställda till sitt förfogande. Michael Kors Holding Limited är värt 6,1 biljoner amerikanska dollar (2016) och har de senaste åren varit ett av de mest populära märkena bland framförallt unga trendmedvetna tjejer i deras val av handväskor och andra accessoarer. Den flerfaldigt prisbelönta grundaren och kläddesignern Michael Kors hette från början Karl Andersson Jr. och är en svenskättling på sin fars sida. Han bytte namn mycket tidigt i livet då hans föräldrar skilde sig och valde istället att ta efternamnet ”Kors” efter sin styvfar och förnamnet Michael av eget val. Många svenskar känner kanske igen honom från tv-programmet ”Project Runway” som är en amerikansk tävling för kläddesigners.

MK tappar farten

Trots att MK varit den hetaste trenden i flera år börjar dock företaget att tappa fart. Sanningen är att man backat under några år och försökt att göra ändringar för att vända den negativa trenden. Bland annat har man satsat mer på kläder och mer på e-handel men fortsätter att gå med förlust trots åtgärder. Därför har man nu beslutat att stänga butiker. I dagsläget har Michael Kors över 800 butiker och i ett försök att rätta till problemet väljer man alltså nu att stänga 100 – 125 butiker under de kommande två åren. Vilka butiker och anställda som berörs har inte ännu meddelats men åtgärden räknas ge en besparing på 60 miljoner dollar. Aktien har tappat flera procent under den här negativa processen och klädmärket meddelar att de tänker genomföra ett aktieåterköpsprogram värt 1 miljard dollar. Alla klädmärken har sina med- och motgångar, så det här behöver inte alls betyda att MK är på väg att läggas ner utan bara behöver minska något på sin närvaro på marknaden. Många gånger kan ett märke bli urvattnat om det är för lättillgängligt.

MK äger numera Jimmy Choo

Från och med sommaren 2017 äger MK det lyxiga och superkända skomärket Jimmy Choo Ltd. Affären var värd 1,2 biljoner dollar och är garanterat ett försök till att öka värdet och försäljningen hos Michael Kors. Oavsett hur framtiden ter sig är Jimmy Choo aldrig ett dåligt köp. Både Jimmy Choo och Michael Kors är lyxmärken värda att investera i och om de sköts korrekt räcker plaggen en livstid. I svenska handeln ligger priserna på skor från Jimmy Choo i dagsläget på 3 500 – 10 000 kronor cirka och priserna på varor från Michael kors varierar mellan någon tusenlapp upp till ungefär 6 000 kronor cirka. Har du alltid drömt om en Michael Kors handväska eller ett par klassiska Jimmy Choo skor? Det är inte så vanligt att ha sådana pengar tillgängliga för ett enkelt köp, men med ett vettigt lån kan allt bli möjligt. Kanske kan det vara värt att passa på att köpa en lyxartikel när det går mindre bra för märket, innan de vänder skutan och blir mycket dyrare än de är nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *