Bröllopsmodet under 1900-talet

Bröllopsmodet, det vill säga de trender som gäller brudklänningar, har i princip följt samhällets modesvängningar genom 1900-talets olika årtionden. Detta har gjort att brudklänningen har varierat stort både när det gäller material och silhuett. Det som brudklänningar under hela 1900-talet har haft gemensamt är dock att de har varit vita (vilket inte alltid har varit en självklarhet genom historien).

Ett tydligt avsteg från tidigare trender märktes på 1920-talet, och det berodde till stor del på kvinnans frigörelserörelse, som bland annat innebar att kvinnor slutade bära korsetter. Detta medförde ett klänningsmode där höfterna markerades, och silhuetten blev rak och pojkaktig. En annan revolution för brudklänningar på 1920-talet var att de för första gången kunde vara kortare än hellånga, något man kan tacka den ikoniska designern Coco Chanel för.1929wedding

På 1930-talet gjorde den stora depressionen i USA att man tydligt kunde märka skillnad på de par som hade mycket pengar att lägga på bröllopet och de som inte hade det. Det var nämligen trendigt med vita pälsar för brudar på 30-talet, liksom exklusiva draperingar och broderier. De flesta hade dock långt ifrån råd med detta – många kunde inte ens köpa en särskild brudklänning, utan gifte sig helt enkelt i sina finaste söndagskläder.

De ekonomiska efterdyningarna av andra världskriget satte spår i bröllopsmodet på 1940-talet, då brudklänningarna var enkla och odekorerade; man kanske sydde om en gammal klänning, eller skapade en ny i snäv modell för att spara tyg. Motsatsen till det kan sägas vara 1950-talet, då klänningarna skulle ha stora, böljande kjolar och en smal getingmidja.

Under 1960- och 1970-talet började man se prov på den stora variation i bröllopsmodet som råder än idag, då andra färger än vitt började smyga sig in, och man såg många olika stilar i kyrkorna. Därefter följde 1980-talets puffärmar och volym, som sedan försvann helt på 1990-talet då man istället strävade efter stilrena och minimala klänningar. Tubtoppen var ett populärt val för bröllopsklänningarna under detta årtionde; under lång tid dessförinnan hade det inte varit acceptabelt att gå ärmlös i kyrkan.

Även idag går självklart trender i bröllopsklänningar, men det finns en stor variation tillgänglig, och varje brud kan i stor utsträckning följa sin helt egna stil när hon väljer klänning. Än idag är dock brudklänningar (och bröllop) dyra, och om man vill underhålla sig samtidigt som man får en chans att vinna pengar att köpa sin drömklänning med, ska man spela på Megalotto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *